img004

Στυλιανός Εμμ. Αστρινάκης

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας
210-5738369

 

Τι είναι βηματοδότης ;

 

Είναι μια συσκευή που παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά μέσω ενός ή δύο ειδικών καλωδίων. Τοποθετείται όταν η κανονική διέγερση της καρδιάς έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να προκαλούν ζάλη, κόπωση, δύσπνοια ή λιποθυμικά επεισόδια.

 

Η καρδιά

Η καρδιά είναι ένα αξιοθαύμαστο όργανο. Είναι μία μυϊκή αντλία που χτυπά περισσότερο από 100.000 φορές την ημέρα. Μερικές φορές δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος σε αίμα. Ένα άτομο με αυτό το πρόβλημα αισθάνεται κουρασμένο ή έχει συχνές τάσεις λιποθυμίας. Μπορεί να υπάρχουν αυτά ή και άλλα συμπτώματα πριν τοποθετηθεί ο βηματοδότης.

 

Η λειτουργία της καρδιάς

Η καρδιά αποτελείται από 4 κοιλότητες. Οι δύο πάνω κοιλότητες ονομάζονται κόλποι και οι δύο κάτω κοιλότητες ονομάζονται κοιλίες. Οι κόλποι βοηθούν να γεμίσουν με αίμα οι κοιλίες. Οι κοιλίες είναι μεγαλύτερες από τους κόλπους και τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες, καθώς και το υπόλοιπο σώμα. Ο καρδιακός ρυθμός υπό φυσιολογικές συνθήκες ρυθμίζεται από το "φυσικό καρδιακό βηματοδότη", ο οποίος βρίσκεται στο δεξί πάνω μέρος της καρδιάς και ονομάζεται φλεβόκομβος. Είναι μία μικρή ομάδα ειδικών κυττάρων που παράγουν ηλεκτρικά σήματα σε κανονικά διαστήματα. Ο φλεβόκομβος αυτόματα αυξομειώνει τον καρδιακό ρυθμό ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια άσκησης ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς απαιτείται μεγαλύτερη ροή αίματος στο σώμα. Το ηλεκτρικό σήμα αποστέλλεται από το φλεβόκομβο στον κολποκοιλιακό κόμβο, μία δεύτερη ομάδα από ειδικά κύτταρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο κέντρο της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος στέλνει τα σήματα στα μυϊκά τοιχώματα των κοιλιών. Αυτός ο φυσικός ηλεκτρικός δρόμος είναι πολύ σημαντικός, γιατί όταν τα σήματα φθάνουν στις χαμηλότερες κοιλότητες συσπώνται οι δύο κοιλίες, τροφοδοτώντας έτσι το σώμα με αίμα. Αυτή τη σύσπαση της καρδιάς τη νιώθουμε στο σφυγμό. Συνήθως οι δύο κοιλίες συσπώνται κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τους κόλπους, αφού έχουν γεμίσει με αίμα. Αυτή η ιδανική ακολουθία χρονικού συντονισμού ονομάζεται κολποκοιλιακός συγχρονισμός.

 

Σε ποιες καταστάσεις τοποθετείται βηματοδότης;

  1. Σε βλάβες του φλεβόκομβου. Μερικές φορές ο φλεβόκομβος σταματά να λειτουργεί σωστά. Μπορεί να αυξομειώνει ακανόνιστα το ρυθμό με τον οποίο στέλνει τα ηλεκτρικά σήματα ή ο ρυθμός των σημάτων είναι πολύ χαμηλός. Έτσι, οι κοιλότητες της καρδιάς δε συσπώνται αρκετά συχνά ώστε να παρέχουν ικανοποιητική ποσότητα αίματος στο σώμα. Τέτοιες παθήσεις είναι η μεγάλη φλεβοκομβική βραδυκαρδία, οι φλεβοκομβικές παύσεις και το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου.
     
  2. Σε βλάβες του συστήματος αγωγής Προβλήματα επίσης μπορεί να παρουσιαστούν και στον ηλεκτρικό δρόμο μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών της καρδιάς. Ο φλεβόκομβος στέλνει σήματα, τα οποία μπορεί να φτάσουν καθυστερημένα στον κολποκοιλιακό κόμβο ή να μη φτάσουν καθόλου στις κοιλίες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κολποκοιλιακός αποκλεισμός. Αν και οι κοιλίες έχουν ένα φυσικό εφεδρικό σύστημα, το οποίο μπορεί συνήθως να παράγει δικά του σήματα, αυτά είναι πολύ αργά. Σαν αποτέλεσμα καρδιακός αποκλεισμός συχνά σημαίνει την αργή κίνηση των κοιλιών, ακόμη και όταν ο φλεβόκομβος στέλνει πιο γρήγορα σήματα σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Ο καρδιακός αποκλεισμός ίσως προκαλέσει το χάσιμο του κολποκοιλιακού συγχρονισμού (κακός συντονισμός στις συσπάσεις μεταξύ κόλπων και κοιλιών). Σαν αποτέλεσμα οι κοιλίες δε γεμίζουν αρκετά με αίμα πριν από τη σύσπαση. Τέτοιες παθήσεις είναι ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός, η κολπική μαρμαρυγή με αργό κοιλιακό ρυθμό και οι σοβαρού βαθμού αποκλεισμοί σκελών.
     
  3. Άλλα αίτια Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πιθανοί λόγοι για τον οποίο εμφυτεύεται ένας βηματοδότης, όπως σε περίπτωση διατατικής και υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, χωρίς ακόμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
 

Η λειτουργία του βηματοδότη

Ο βηματοδότης μεταβάλλει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ανταποκρίνεται η καρδιά στις ανάγκες του σώματος σε αίμα. Ο βηματοδότης παρέχει βηματοδοτικά σήματα που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά σήματα της καρδιάς. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή ο βηματοδότης μπορεί να αντικαταστήσει τα σήματα του φλεβόκομβου που καθυστερούν ή χάνονται κατά την πορεία του ηλεκτρικού δρόμου μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στο χρονικό συντονισμό κόλπων-κοιλιών και να εξασφαλίσει τη σύσπαση των κοιλιών της καρδιάς σε επαρκή συχνότητα.

 

 

 img004

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΜΜ. ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

 

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2
Περιστέρι, 12132
  Τ: 210-5738369
  F: 211-7408011
  Κ: 6977-007478 
  Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Για να έλθετε σε εμάς …
Με Μετρό: Είμαστε 300 μέτρα από τη στάση Άγιος Αντώνιος & 500 μέτρα από τη στάση Περιστέρι
Με Λεωφορείο: Είμαστε 50 μέτρα από τη στάση ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (075, 12, 25, 731, 748, 892, Α13)
Με αυτοκίνητο: » Χάρτης

Copyright © 2018 Στυλιανός Αστρινάκης   -   Created by  StrongByte Medical Web