img004

Στυλιανός Εμμ. Αστρινάκης

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας
210-5738369
 • 10_DSC_0830.JPG
 • 20_DSC_0974.JPG
 • 30_DSC_0848.JPG
 • 40_DSC_0975.JPG
 • 50_DSC_0847.JPG
 • 60_DSC_0980.JPG
 • 70_DSC_0832.JPG
 • 80_DSC_0974.JPG
 • 90_DSC_0827.JPG
 • 95_DSC_0975.JPG
 • 96_DSC_0841.JPG
 • 97_DSC_0980.JPG

 

Ιατρείο

 

Πρωτοβάθμια Καρδιολογία

 • Παρακολούθηση ασθενών με στεφανιαία νόσο (διάγνωση και φαρμακευτική θεραπεία στεφανιαίας νόσου, παραπομπή ασθενών για στεφανογραφία, παρακολούθηση ασθενών μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετά από αγγειοπλαστική με stents και μετά από εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης/by-pass).
 • Παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Παρακολούθηση ασθενών με υπέρταση (διάγνωση, φαρμακευτική θεραπεία).
 • Παρακολούθηση ασθενών με δυσλιπιδαιμία (διάγνωση, φαρμακευτική θεραπεία).
 • Παρακολούθηση ασθενών με βαλβιδοπάθειες (διάγνωση και εκτίμηση βαρύτητας βαλβιδοπαθειών, παρακολούθηση μετά από αντικατάσταση βαλβίδας).
 • Παρακολούθηση ασθενών με αρρυθμίες (π.χ. κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες συστολές, παθολογικές ταχυκαρδίες, καρδιακές παύσεις και παθολογικές βραδυκαρδίες που μπορεί να προκαλέσουν συγκοπή, κτλ). Επίσης, παρακολούθηση ασθενών μετά από τοποθέτηση βηματοδότη της καρδιάς.
 • Παρακολούθηση ασθενών με μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια κτλ).
 • Παρακολούθηση ασθενών με παθήσεις του περικαρδίου (χρόνιες περικαρδίτιδες, περικαρδιακές συλλογές υγρού).
 • Διενέργεια προσχολικού καρδιολογικού ελέγχου και παραπομπή σε ειδικούς παιδοκαρδιολόγους στις σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
 • Διενέργεια προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου για συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.
 • Διενέργεια ελέγχου σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε οποιοδήποτε χειρουργείο (προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος).
 • Σύνταξη εισηγητικών φακέλων αναπηρίας για τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α.

Για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων η κλινική εξέταση συμπληρώνεται με τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, triplex (υπερηχογραφήματος) καρδιάς, δοκιμασίας κόπωσης και την τοποθέτηση συσκευών καταγραφής του καρδιακού ρυθμού ή/και της αρτηριακής πίεσης. Το ιατρείο διαθέτει όλα τα σύγχρονα μηχανήματα (πιστοποιημένα με CE) για μια πλήρη διερεύνηση και παρακολούθηση.

 

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

ElectrocardiogramΤο ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη εξέταση με αρκετά καλή ειδικότητα και ευαισθησία. Καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών της παλλόμενης καρδιάς αποδίδοντας μέσω του ηλεκτροκαρδιογράφου σε ειδικό χαρτί χαρακτηριστικά γραφήματα που ονομάζονται επάρματα. Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορούμε να διαπιστώσουμε οξείες αλλά και χρόνιες διαταραχές που αφορούν τον καρδιακό ρυθμό αλλά και την αρχιτεκτονική της καρδιάς. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ανήκει στις οξείες διαταραχές που μπορεί να διαπιστώσει το ΗΚΓ.

 

Δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα

Cardiac stress testΗ δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει τον ιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενή στο στήθος. Επίσης για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση. Πριν από την εξέταση δεν πρέπει να πιείτε καφέ ή αλκοόλ. Πρέπει να είστε νηστικοί και δεν πρέπει να καπνίσετε. Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

 

Κατά την άσκηση αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα και η συστολική αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού έργου. Το φυσιολογικό καρδιαγγειακό σύστημα έχει μεγάλες λειτουργικές εφεδρείες και έτσι αντιμετωπίζει το αυξημένο έργο που απαιτεί η κόπωση, χωρίς την εμφάνιση παθολογικών ευρημάτων. Αντίθετα το καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών με στεφανιαία νόσο έχει μειωμένες εφεδρείες και κατά κανόνα δε μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο έργο που απαιτεί η κόπωση. Έτσι επέρχεται ισχαιμία με τα κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματά της. Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία της καρδιάς σας ο φυσιολογικός χρόνος στο τεστ κοπώσεως είναι 5-10 λεπτά περίπου.

 

Έλεγχος Βηματοδότη

Pacemaker CheckΈνας αρχικός, πολύ απλός έλεγχος μπορεί να γίνεται και από τον ίδιο τον ασθενή ελέγχοντας περιοδικά τους παλμούς του, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι κάτω από αυτούς που προγραμματίστηκαν κατά την εμφύτευση ή τον τελευταίο έλεγχο. Στην τακτική παρακολούθηση γίνονται συνήθως εξετάσεις για να ελεγχθεί αν ο βηματοδότης λειτουργεί σωστά, όπως ΗΚΓ ή/και υπερηχογράφημα αν χρειαστεί. Με μια ειδική συσκευή είναι δυνατός ο αναλυτικός έλεγχος του βηματοδότη τηλεμετρικά, απλώς τοποθετώντας στο δέρμα πάνω από τον βηματοδότη έναν ειδικό ανιχνευτή. Αυτή η λειτουργία παρέχει ακριβή στοιχεία για το βηματοδότη, όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και την κατάσταση των καλωδίων. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ρυθμιστούν και να αλλάξουν ανάλογα με τις ανάγκες οι παράμετροι της λειτουργίας του βηματοδότη, όπως η βασική συχνότητα, τα φυσικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ερεθίσματος κ.λπ. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται το λιγότερο 1-2 φορές τον χρόνο ή νωρίτερα, αν παρουσιαστούν κάποια συμπτώματα.

 

Υπερηχογράφημα Καρδιάς

Cardiac TriplexΗ υπερηχογραφία βασίζεται στην αρχή της ηχούς. Όπως ο ήχος έχει την ιδιότητα να ανακλάται πάνω σε επιφάνειες έτσι και οι υπέρηχοι (ηχητικά κύματα σε ψηλότερες συχνότητες από τις ακροώμενες), ανακλώνται πάνω σε επιφάνειες. Στην υπερηχογραφία έχουμε ένα μηχάνημα, τον υπερηχοκαρδιογράφο που μπορεί να παράγει υπερήχους και ταυτόχρονα να ανιχνεύει τις ανακλάσεις τους. Το μηχάνημα αυτό έχει ενσωματωμένο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος μελετά τα ανακλώμενα κύματα και ανάλογα με το χρόνο που χρειάζονται για να επιστρέψουν, υπολογίζει πόσο μακριά είναι η επιφάνεια στην οποία ανακλώνται τα υπερηχητικά. Στη συνέχεια παρουσιάζει την επιφάνεια αυτή στην οθόνη του. Η όλη διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα που η επιφάνεια που παρουσιάζεται στην οθόνη, κινείται όπως στην πραγματικότητα.

 

Το υπερηχογράφημα γίνεται για τη διάγνωση και την εκτίμηση ανατομικών και λειτουργικών διαταραχών της καρδιάς. Μετρείται το πάχος των τοιχωμάτων της καρδιάς, οι διαστάσεις και η λειτουργικότητα των κοιλοτήτων της ιδιαίτερα της αριστεράς κοιλιάς. Με τη μελέτη των ενδοκαρδιακών ροών γίνεται διάγνωση και εκτίμηση της βαρύτητας των βαλβιδοπαθειών και των συγγενών καρδιοπαθειών. Τίθεται η διάγνωση της υγρής περικαρδίτιδας, ενδοκαρδιακών θρόμβων, όγκων της καρδιάς και των καρδιακών επιπλοκών της υπέρτασης.

 

Τοποθέτηση Holter Ρυθμού (24ωρη και 48ωρη περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία)

Ambulatory blood pressure and rhythmΗ συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος 24ώρου ή και 48ώρου σε ηλεκτρονική μνήμη, καθώς και η μετέπειτα ανάλυση αυτών των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποτελούν το σύστημα Holter ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Με το Holter ενώ ο εξεταζόμενος συνεχίζει να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες, μπορούν να εκτιμηθούν διάφορα καρδιολογικά γεγονότα, που πολλές φορές εμφανίζονται σποραδικά, ώστε να είναι απίθανη η καταγραφή τους σε απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι αρρυθμίες αλλά και η ισχαιμία του μυοκαρδίου σε μικρότερο βαθμό. Το holter αποτελείται από περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και από μια συσκευή μεγέθους πορτοφολιού που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη ή κρεμιέται στον ώμο.

 

24ωρη περιπατητική καταγραφή αρτηριακής πίεσης («holter πίεσης»)

Ambulatory blood pressure monitoringΗ 24ωρη καταγραφή της πίεσης, που λανθασμένα αποδίδεται ως «holter πίεσης», είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 λεπτά επί 24 ώρες. Αποτελείται από περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και από συσκευή μεγέθους πορτοφολιού που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη ή κρεμιέται στον ώμο. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης μακριά από το αγχωτικό περιβάλλον του ιατρείου. Έτσι αποκτάται πλήρης εικόνα της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, κατά τη διάρκεια της εργασίας, στο σπίτι και τον ύπνο. Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα υπερτασικά άτομα. Είναι όμως χρήσιμη σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

 

Holter Ρυθμού-Πίεσης (24ωρη περιπατητική καταγραφή αρτηριακής πίεσης με ταυτόχρονη ηλεκτροκαρδιογραφία)

Rhythm HolterΗ συνεχής 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος και πίεσης σε ηλεκτρονική μνήμη, καθώς και η μετέπειτα ανάλυση αυτών των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποτελούν το σύστημα Holter Ρυθμού-Πίεσης. Με αυτό το σύστημα ο εξεταζόμενος συνεχίζει να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ εκτιμώνται διάφορα καρδιολογικά γεγονότα, που ίσως δεν εμφανίζονται συχνά (π.χ. αρρυθμίες, ισχαιμία του μυοκαρδίου). Αποτελείται από περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και από συσκευή μεγέθους πορτοφολιού που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη ή κρεμιέται στον ώμο. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει επίσης τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης μακριά από το ιατρείο. Έτσι αποκτάται πλήρης εικόνα και της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, στο σπίτι και τον ύπνο.

Τοποθέτηση Holter Loop Recorder (πολυ-ήμερο)

Loop Recorder Holter InstallationΥπάρχουν ασθενείς στους οποίους κάποιο καρδιολογικό σύμπτωμα συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα. Στην περίπτωση αυτή το Holter ρυθμού δε βοηθάει στη διερεύνηση του επεισοδίου, διότι η διάρκεια της εξέτασης είναι 24-48 ώρες. Για τη διάγνωση αυτών των ασθενών γίνεται χρήση ειδικών συσκευών που λέγονται loop recorders. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που ο ασθενής είτε φέρει πάνω του με ειδική ζώνη, είτε έχει πλησίον του και μόλις αισθανθεί το σύμπτωμα που τον απασχολεί, την τοποθετεί στο στήθος του για να κάνει την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις χρήσης της συσκευής.

 

Σε ασθενείς με επεισόδια ζάλης-προλιποθυμικά επεισόδια. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής τοποθετεί τη συσκευή πάνω στο στήθος του και πατάει το ειδικό κουμπί που υπάρχει πάνω στη συσκευή. Για τα επόμενα 30 δευτερόλεπτα η συσκευή καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στη συνέχεια ο ιατρός βλέπει στον υπολογιστή του την καταγραφή και αξιολογεί τα ευρήματα.

 

Σε ασθενείς με λιποθυμικά επεισόδια η συσκευή τοποθετείται με τρία ηλεκτρόδια τα οποία εφαρμόζονται με ειδικά αυτοκόλλητα στο θώρακα του ασθενή. Επιπλέον εφοδιάζεται με επιπλέον αυτοκόλλητα έτσι ώστε να μπορεί να τα αλλάζει όταν χρειαστεί να κάνει μπάνιο, ή αν λόγω του ιδρώτα τα πρώτα ξεκολλήσουν. Όταν συμβεί το λιποθυμικό επεισόδιο ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και ακολούθως συνέρχεται. Όταν επανέλθει πατάει το κουμπί της συσκευής και η τελευταία κρατάει στην μνήμη της τα 30 δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν και τα 30 που ακολουθούν. Οι παραπάνω χρόνοι μπορούν να τροποποιηθούν από τον ιατρό ανάλογα με το περιστατικό.

 

Νυχτερινή οξυμετρία (Παρακολούθηση του κορεσμού SpO2 και της καρδιακής συχνότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου)

oximetriaΗ μεταβολή της τιμής του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου θεωρείται η σημαντικότερη παράμετρος για τον εντοπισμό των απνοιών. Ο προσδιορισμός του κορεσμού του οξυγόνου γίνεται πλέον αναίμακτα και με μεγάλη ακρίβεια μέσω της μεθόδου της παλμικής οξυμετρίας. Η μελέτη αρχικής αξιολόγησης της άπνοιας κατά τον ύπνο βοηθάει τον ιατρό να κρίνει σε σύντομο χρόνο και με ασφάλεια εάν ο εξεταζόμενος χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ώστε να τον παραπέμψει για πλήρη πολύ-υπνική μελέτη σε κατάλληλο εργαστήριο ύπνου.

 

Τροπονίνη

troponiniΗ τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου. Απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο. Μπορεί όμως να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ακόμη και σε περιπτώσεις έντονου στρες του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης. Η εφαρμογή του τεστ τροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου επιτρέποντας τη γρήγορη ανίχνευση Τροπονίνης με δείγμα από το ολικό αίμα. Σε λίγα λεπτά έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

 

Κατ' οίκον επίσκεψη

Οι κατ' οίκον επισκέψεις γίνονται σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή κλινήρεις εντός Νομού Αττικής. Σε κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται πλήρης κλινική εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παλμικής οξυμετρίας καθώς και τοποθέτησης holter ρυθμού στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συννενόησης με τον ιατρό στο 6977-007478.

 

 

 

 img004

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΜΜ. ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

 

Διεύθυνση

Παναγή Τσαλδάρη 12 & Σαλαμίνος 2
Περιστέρι, 12132
  Τ: 210-5738369
  F: 211-7408011
  Κ: 6977-007478 
  Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Για να έλθετε σε εμάς …
Με Μετρό: Είμαστε 300 μέτρα από τη στάση Άγιος Αντώνιος & 500 μέτρα από τη στάση Περιστέρι
Με Λεωφορείο: Είμαστε 50 μέτρα από τη στάση ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (075, 12, 25, 731, 748, 892, Α13)
Με αυτοκίνητο: » Χάρτης

Copyright © 2018 Στυλιανός Αστρινάκης   -   Created by  StrongByte Medical Web